10 Tips för bra ventilation

Våra byggproffs är redo att förvandla dina idéer till verklighet!

Ventilation Stockholm FTX och frånluft

Går du i renoveringstankar och vill till exempel renovera badrum eller ett helt hus så kommer ventilationen att vara viktig att se över. Många gör misstaget och ger sig in i egna lösningar utan att konsultera med en sakkunnig. Ventilation är dock det viktigaste och första man bör se över innan man börjar renovera, speciellt i de fallen man ändrar planlösningen.

Konsultera med flera lokala ventilationsfirmor

Börja alltid med att ta in flera lokala firmor som kan uppvisa referenser eller goda omdömen, kolla på reco.se för att se ifall det står omdömen där. Fråga om deras erfarenheter och jämför alltid offerterna så du ser hur de olika firmorna tänker kring huset och vilken lösning som är bäst. Hur en firma gör skiljer sig oftast helt från hur ett annat ventilationsföretag arbetar och därför är det viktigt

Förbered ritningar, frågor, idéer & tankar inför besöket

Skriv ner alla dina frågor och funderingar. Vad är syftet med att se över ventilationen, vill ni ha bättre luft? Vill ni bli kvitt med radonet? Har ni astma & allergi inom familjen? Är det en vind som har fått mikrobiell påväxt som ni vill åtgärda?
Ventilationsproblemen kan vara många, huvudvärk, migrän och snuva är några vanligt förekommande symptom på dålig ventilation och här bör man vara förberedd inför hembesöken från ventilationsföretagen för att se till så att man får svar på tal.

FTX-System, Mekanisk frånluft, FX-System eller Självdrag?

Det finns en uppsjö av lösningar och här behöver du fråga dig själv vilket som passar er bäst och vilken budget ni har för att öka trivsel såväl som välmående i huset

Alla system har sina för & nackdelar, vikten av att anpassa lösningen är därför viktig, i vissa äldre hus kan det vara bättre med mekanisk frånluft just pga att de oftast är otäta med äldre fönster. I hus där man isolerat med nya fönster och har ett stort vindsutrymme som inte används så kan FTX-System vara en bättre investering. Anpassning är nyckeln till ett framgångsrikt resultat!

Ge dig aldrig in i något som du inte är helt säker på

Idag är det viktigare än någonsin att ha ett friskt klimat inomhus och många har kännedom om att ventilation inte är så enkelt som man tror. Är du osäker ska du inte försöka göra det själv, det finns många skräckexempel och det är tyvärr vanligt att snickare har försökt lösa ventilationsproblemen på egen hand. Ta alltid in experter med erfarenhet och konsultera alltid med företag som faktiskt förstår sig på luftbehandling.

test

Var inte dumsnål, ventilation & hälsa går hand i hand

Våga investera i en bra lösning, luften är trots allt det viktigaste vi har och vi spenderar i genomsnitt 90% av vår tid där vi bor. Att ha förutsättningar för att andas ren luft är såklart en förutsättning för ett friskt liv. Ett dåligt ventilerat hus kan oftast beskrivas som ”sjukt hus”. Några vanliga symptom är huvudvärk, migrän och snuva. Gör därför en ordentlig research och gå aldrig på det billigaste alternativet bara för sakens skull, se till att lösningen är bra och att företaget du funderar på att anlita kan leverera en lösning som faktiskt gör skillnad i inomhusklimatet!

Mät luftfuktigheten

Ett enkelt sätt att ta reda på om huset mår bra är att mäta luftfuktigheten. Som lekman finns det flera bra alternativ ute på marknaden som är kostnadseffektiva och prisvärda. För hög luftfuktighet kan bl a leda till fuktskador i rum och våtutrymmen. Det leder oftast också till imma på fönster vilket i sin tur leder till fuktskador i fönsterkarmar.

Ta reda på om det finns radon i huset!

Leta efter gamla dokument från föregående husägare, fråga grannskapet ifall någon har kännedom om huruvida det finns radon eller inte och i vilka halter det isåfall rör sig. Bäst är om man gör en korttidsmätning på egen hand, man kan köpa radonpuckar online billigt. Det finns två typer av radon: byggradon och markradon.

Har du något av ovanstående ska du ta kontakt med ett radonföretag. Lösningarna skiljer sig nämligen åt beroende på vilket radonproblem man har. Vi kan säga kort got att bygg radon oftast åtgärdas av att man får igång luftcirkulationen i hela hemmet och med övertryck så att man späder ut radonet med ny luft. FTX-Systemets syfte går hand i hand med att trycka bort radon från huset.

Utgå ifrån dina egna behov

Utgå ifrån vilka problem du vill lösa med att installera ett ventilationssystem men var självkritisk! Bor du i ett dåligt ventilerat hus kan du ha blivit van med luften och kan därför tycka det är bra. Fråga nära och kära som kommer på besök vad de tycker om luften och ifall de kan känna av något som du inte känner av. 

Närbild av torkad sprucken jord.

Sätt fart på ditt byggprojekt med vår hjälp!

Vänligen fyll i formuläret nedan, så kontaktar vi företaget och några till. Helt kostnadsfritt såklart.

  • Drop files here or
    Max. file size: 1 GB.
      En bild säger mer än 1000 ord. Ibland är det sant.
    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

    Bra ventilationsfirma i Stockholm